Četras nedēļas gatavojamā Ziemassvētku brendija kūka - Gudrības.lv

Četras nedēļas gatavojamā Ziemassvētku brendija kūka

Vismaz reizi mūžā pagatavot šo gardo Ziemassvētku brendija kūku jāizmēģina katra, jo tā sarūpē ne mazāku gaidīšanas prieku par gaidāmo rezultātu kā paši Ziemassvētki.

Nepieciešams:

½ glāze sviesta,

½ glāze brūnā cukura,

¼ glāze medus,

2 olas,

1 glāze miltu,

1 tējkarote cepamā pulvera,

2 glāzes sasmalcinātu žāvētu augļu,

1 glāze sasmalcinātu riekstu, mandeļu,

½ glāze sukāžu,

sarīvēta puscitrona miziņa,

1 tējkarote sasmalcinātu smaržīgo garšvielu — kanēlis, kardamons, krustnagliņas, ingvers u. c.,

1 apelsīns, no kura izspiež sulu, brendijs, marle, folija.

Pagatavošana:

1. Iepriekšējā vakarā pirms kūkas cepšanas žāvētos augļus iepriekšējā vakarā ieliek mērcēties rumā vai brendijā.
1. Sviestu saputo ar medu un cukuru. Pa vienai pievieno olas.
2. Izsijātiem miltiem pieber cepamo pulveri, garšvielas un pievieno mīklai.
3. Putojot masai pievieno svaigi spiestu apelsīnu sulu. Pievieno riekstus, sukādes un citus žāvētos augļus, pierīvē citrona miziņu. Visas sastāvdaļas samaisa viendabīgā masā.
4. Kēksa veidnē (taisnstūra) ieklāj cepamo papīru un ielej mīklu, cep aptuveni 2 stundas 150 grādu temperatūrā. Kūka gatava, ja pie skaliņa, ko iedur kūkā, mīkla nelīp.
5. Kad kūka atdzesēta, ņem ½ glāzi brendija, brendija liķiera, ruma vai konjaka (pēc izvēles). Marli samitrina brendijā, ietin tajā kūku, tad ietin folijā un noliek ledusskapī līdz svētkiem, tāpēc vislabāk kūku cept adventes sākumā, bet vēlākais — nedēļu pirms Ziemassvētkiem.
6. Reizi nedēļā marli vēlreiz samitrina brendijā
7. Ja gatavo kūku glabā metāla kārbā, tā būs ēdama un garšīga arī Valentīndienā.

Foto: pixabay.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: