Mājās gatavota piparkūku mīkla un glazūra - Gudrības.lv

Mājās gatavota piparkūku mīkla un glazūra

Mīklai nepieciešams:
•600 g kviešu miltu
•300 g sviesta
•150 g cukurniedru sīrupa vai
medus
•150 g cukura
•1 ola
•1 tējkarote dzeramās sodas
•1 ēdamkaroti rīvētas apelsīna miziņas
• piparkūku garšvielas.

Glazūrai nepieciešams:
•5 olas
•0,5 kg pūdercukura
•puse ēdamkarotes dzeramās sodas.

Mīklas gatavošana
1. Lieciet katlā cukurniedru sīrupu vai medu, sviestu, apelsīnu miziņu, pusi no cukura daudzuma un piparkūku garšvielas un sildiet uz lēnas uguns. Atlikušo cukuru karamelizējiet uz pannas. Kad tas kļūst brūns, pielejiet nedaudz karsta ūdens un maisiet, līdz cukurs izkūst. Iegūto karamelizēto masu ieteciniet un iemaisiet cukurniedru sīrupa, sviesta un cukura maisījumā.
2. Pagaidiet, kamēr maisījums sāk vārīties, tad ņemiet nost no uguns un pievienojiet miltus, kuros jau iemaisīta soda. Kad piebērta aptuveni puse miltu maisījuma, pievienojiet arī olu un visu samaisiet. (Mīkla jāmaisa, kamēr tā pārtop masā, kas nelīp pie rokām!)
3. Mīklu atdzesējiet piecas stundas istabas temperatūrā.
4. Mīklu izrullējiet ar mīklas rulli plānu, un nu var izspiest vēlamās formas figūras!
5. Piparkūkas cep cepeškrāsnī 160 grādu temperatūrā aptuveni piecas līdz septiņas minūtes.
6. Kad piparkūkas izņemtas no cepeškrāsns, pa virsu liek glazūru un gaida, kamēr tā sakalst.

Glazūras gatavošana

1. Saputojiet pūdercukura un sodas maisījumu, pa vienam pievienojot olas baltumus.
2. Glazūrai var pievienot pārtikas krāsvielas vai izmantot dabisku izejvielu krāsvielas, pazīstamākā ir biešu sula, kas glazūru iekrāsos rozā. Citrona miziņa dos dzeltenu krāsu.
3. Piparkūku rotāšanai var izmantot arī krāsainas ēdamās bumbiņas, zvaigznītes
un citus dekorus, kas nopērkami specializētos pārtikas veikalos.

Leave a Reply

%d bloggers like this: